NL FR EN DE
2016-wandelend-gezin-2.jpg

Expo "Circus 157"

Expo "Circus 157"

11 juli - 9 augustus

Circus 157 is de codenaam van een operatie van de Royal Air Force die plaatsvond op 5 mei 1942. die dag geraken vijf Spitfires verzeild in een luchtgevecht boven het grensgebied Vlaanderen-Frankrijk. De toestellen crashen, vier piloten komen om. Eén piloot slaagt erin om uit de handen van de Duitsers te blijven. een spannend verhaal, met veel menselijke dramatiek, zowel in de lucht als op de grond.

Vandaag zijn de crashplaatsen visueel gemarkeerd met een monument in Dranouter, Nieuwkerke, Ploegsteert en Proven. Met de oprichting van een herinneringsbord in het Noord-Franse dorpje Hardifort is dit WO2-verhaal volledig en kan het ontsloten worden via een toeristische route.

Een interactieve fietskaart leidt de toerist naar de plaatsen achter dit verhaal. De route is beschikbaar vanaf begin juli 2020. Er zijn twee fietslussen uitgewerkt via de bestaande fietsknooppunten. De ene lus verbindt Poperinge met Hardifort en Cassel. De andere lus start in Ieper en breng je naar de crashplaatsen in Kemmel, Nieuwkerke en Ploegsteert. Een gratis app geeft extra tekst en uitleg.

In de zomer loopt een tijdelijke tentoonstelling in de Gasthuiskapel in Poperinge. De expo toont originele relicten die te maken hebben met de piloten en de crashes, zoals o.a. de motor van één van de Spitfires en een stukje parachute.

Reserveer je bezoek