NL FR EN DE
5904.jpg

Culinair Atelier Hopscheuten

Een unieke dag van op het veld tot in het bord

Ben jij verlekkerd op de lokale producten van de Westhoek? Wil je jouw gasten thuis verrassen met een menu op restaurantniveau? Neem dan deel aan één van de culinaire ateliers in Poperinge. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart 2022 neemt gids Stefaan je mee doorheen de smaken van de Westhoek: van boerderij tot restaurant, met in de hoofdrol de Poperingse hopscheuten en streekbieren.

zelf hopscheuten oogsten en klaarmaken op het culinair atelier

Voormiddag: zelf oogsten

De dag start om 9.30 uur met een warm onthaal bij hopboerderij ’t Hoppecruyt in Proven waar landbouwster Benedikte je in geuren en kleuren vertelt hoe hopscheuten geteeld worden. Trek daarna zelf je laarzen aan en hou je aardappelmesje bij de hand want je mag deze unieke delicatesse zelf oogsten op het hopveld.

samen een heerlijk menu klaarmaken

Middag: een menu op topniveau bereiden

Chef Kris en gastvrouw Carmen van Manoir Ogygia wachten je op met een heerlijk aperitief in het Hopmuseum. Geniet van de eerste hapjes terwijl de chef uitleg geeft  over het menu. Help mee om de gerechten op topniveau te bereiden. Er volgen een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Dit telkens met aandacht voor de lokale streekproducten en streekbieren van de Westhoek. Recepten krijg je mee naar huis.

WO1 centraal tijdens rondleiding in Hopmuseum

Het Hopmuseum anders bekeken

In het  Hopmuseum proef je van enkele speciale biertjes tijdens de degustatietour ‘Hop tijdens WO1’. Gids Stefaan vertelt met veel passie over de herkomst van de hop in Poperinge en hoe brouwers overleefden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Einde rond 17 uur.

naar de website van het hopmuseum

Schrijf je nu in voor het culinair atelier

Inschrijven voor de culinaire ateliers

Snel inschrijven is de boodschap. Slechts 20 personen per dag deelnemen. Prijs: 80 euro (alles inbegrepen: bezoeken, menu, drank, gidsbegeleiding). Je hebt een auto nodig om naar de verschillende locaties te rijden. Carpoolen is eventueel mogelijk vanuit Poperinge indien vooraf afgesproken.

Schrijf je hier in voor een culinair atelier

Hopboerderij 't Hoppecruyt

't Hoppecruyt

Sinds 1893 is de familie Desmyter gevestigd op de hopboerderij in Proven, deelgemeente van Poperinge. 't Hoppecruyt is een hedendaags hopbedrijf dat volgens de modernste teelttechnieken werkt . Ze bewerken 9,1 hectare clean green hop. Zoon Roel is reeds de vijfde generatie Desmyters die ingestapt is in het bedrijf.  Benedikte en haar man Wout nemen je op een boeiende manier mee in het verhaal van de hopscheuten.

Naar hopboederij 't hoppecruyt

Kris en Carmen

Kris Pollentier en Carmen Logie zijn de uitbaters van Manoir Ogygia. Een romantisch hotel in het hartje van Poperinge met een avondrestaurant. Kris studeerde af als patissier maar vormde zich om tot kok. Hij gaf heel wat jaren les aan Hotelschool Ter Duinen. Gastvrouw Carmen werd in 1994 tot hopkoningin van Poperinge gekroond. Kris en Carmen koken tijdens de culinaire ateliers op een gastlocatie omdat de keuken van het kasteel moeilijk toegankelijk is voor 25 personen.

Naar Manoir Ogygia

Gids Stefaan

Stefaan Cossey is de achterneef van Eliane Cossey, ook bekend als Ginger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Stefaan is bestuurslid van Heemkring aan de Schreve en stadsgids van Poperinge. Hij weet als geen ander te vertellen over Poperinge. Op een luchtige en sympathieke manier zal hij  je dag opfleuren met anekdotes en interessante feiten over Poperinge, WO 1 en hop en bier. Stefaan begeleidt reeds vijf jaar de ateliers en zal je ook met alle praktische vragen helpen.

Het WO 1 verhaal van de familie cossey